A BBC-nél is hír lett a magyar Állami Számvevőszék abszurd jelentése a nőkről
in ,

HVG.HU: A BBC-nél is hír lett a magyar Állami Számvevőszék abszurd jelentése a nőkről

FORRÁS: HVG.HU

Hírünk a nagyvilágban: a “lányos tulajdonságokat” preferáló magyar oktatásról és a demográfiai károkat okozó, túl sok diplomás nőről szóló ÁSZ-jelentésről hírt adott a BBC is.

Szemlézi a BBC az Állami Számvevőszéknek azt a jelentését, amely az “elnőiesedő” magyar oktatás problémáiról szól, és amely olyan abszurd megállapításokat tartalmaz, mint, hogy

  • a nők felsőoktatási túlreprezentáltsága Magyarországon (ami idén ősszel 54,5 százalék) megnehezíti a pártalálást, illetve a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken,
  • vagy, hogy a „lányos” tulajdonságok – érzelmi, szociális érettség, szorgalom, szófogadás, monotóniatűrés, jó szóbeli és írásbeli kifejezőkészség – fontosabbak az iskolákban, mint a „fiúsnak” tartott készségek, vagyis a reál tantárgyakhoz szükséges matematikai, technikai és műszaki érzék, a logika, a térlátás vagy éppen a kockázatvállalás.

A BBC cikke emlékeztet, hogy a jelentés egy olyan országban készült el, ahol Orbán Viktor politikájának központi részét képezi, a születésszám csökkenésének megállítása, és ahol a négy gyerekes családanyáknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

Egy olyan országban – folytatódik a cikk –, ahol 2019-ben az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic látogatása alkalmával megjegyezte, hogy Magyarország a nemek esélyegyenlőségét és a nők jogait tekintve visszafelé halad, vagy ahol ugyan nő a köztársasági elnök Novák Katalin személyében,  mégis az egész Európai Unióban itt van a legkevesebb női politikus a kormányban.

A hvg.hu szemlézte Krémer Balázs szociológus posztját is, aki felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi statisztikák egyáltalán nem támasztják alá az Állami Számvevőszék jelentésének állítását, mely szerint a diplomás nők magas aránya demográfiai kockázattal jár. Sőt – jegyezte meg Krémer – tulajdonképpen a nők által megszült gyerekek száma és a nők közötti diplomások aránya között egyértelműen pozitív a korreláció.

Tetszett a bejegyzésünk?

1 Szavazat
Plusz 1 Mínusz 1
G.w.M. és Azahriah botránya

Tiszteletlen kis köcsög. Azahriah vs. G.w.M.

Újabb menekültek érkeznek Ukrajnából Magyarországra

Rengeteg menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.