in

Középkori császármetszés valóban “mészárlás értékű” volt?

A középkorban történtekről megannyi feljegyzés maradt hátra az utókornak, több is mint azt gondolnánk, mi laikusok. Viszont az átlagember nem keresi ezeket a jegyzeteket, leginkább dokumentumfilmekből, vagy filmekből tájékozódik. A középkori fantasy filmek és azok rendezői rendre a valós eseményekre akarnak építkezni, és miután fantasy ezért azokat kiszínezik, vagy elferdítik. Viszont a Sárkányok Háza (HBO Max, Trónok Harca előzmények) egy picit talán messzire szaladt egy bizonyos pontnál…

Brutális szülési jelenet és egy egyszerű magyarázat.

A filmben egy ponton brutális kényszerszülési snitteket mutatnak, melyben egy nőt szinte felkoncolnak, hogy a gyereket megmentsék. A “pulykaként” felhasított nő és gyermeke is belehal a gyötrelmekbe. Ez volt az a pont mely elég sok negatív kommentet kapott.

A készítők valamiért kötelességként érezték, hogy reagáljanak a kommentáradatra, s előhúzták a jól bevált pár szavas kliséket. Lehet, hogy véres, de történelmileg pontos!

Úgy éreztük, ez érdekes módja annak, hogy feltárjuk azt a tényt, hogy a középkori nők számára a szülés erőszak volt

nyilatkozta Miguel Sapochnik

Maguk részéről már-már el is felejtették volna, s a többi megbotránkoztató jelenet mellé egy sarokba dobva maguk mögött is akarták tudni ezt az egészet, amikor megjelent két történelemkutató / történelemtudós. Eleanor Jenega és Sara McDougall.

De valóban hűen mutatja be a jelenet a középkori szülést?

A London School of Economics -ban tanító középkori történész, Eleanor Janega megnézve ezt a jelenetet, majd értékelve a társrendező általi sablon dumát úgy döntött, hogy akkor el is magyarázza miért sántít a dolog.

A pontosság iránti vágy hirtelen eltűnik, ha nem kerül szóba a szex, mint a mindennapok “érdekessége”

Emelte ki Eleanor

A historikus feljegyzések szerint, tényleg lehetett pár gyötrelmes szülés, de nem ez volt az adott korra a jellemző, még akkor sem ha jobb ezt az érát “barbárkorként” kezelni. Egy további fontos momentumot is említett, mégpedig, hogy a történelmi hűségre a rendezők mindaddig hivatkoznak amíg kedvük diktálja, vagy épp egy erőszakos szexjelenetet, vagy a szóban forgó kényszerszülést kell a középkor mindent eltakaró misztikus fátylával lefedni.

Ha az ábrázolt (Trónok harca) világ történelmileg pontos volt, miért nem fednek le minden egyes nemesi házat vagy kastélyt hatalmas, rikító, színes falfestmények? Miért nem fontos a történelmi pontosságnak ezen a formája, mint az hogy megmutassa a kor vélt vagy valós erőszakosságát?

Élő embereken nem alkalmaztak ilyen brutalitást.

A Középkor egyik történelemtudósa Sara McDougall ugyanakkor rávilágított, hogy ez a brutalitás egyáltalán nem volt jellemző ebben a korban. A filmben “feltrancsírozott” élő ember gyötrelmei, egyáltalán nem hitelesek.

Ebben a korban, mindenképp meg akarták védeni az anyákat a gyötrelmektől.

emelte ki Sara McDougall

Ez a C metszés, melyet a film ábrázol, abszolút nem volt elterjedt, annyira nem, hogy ha hasonlóhoz is kellett folyamodni, szinte biztosan kijelenthető volt, hogy az anya már nem élt. Mindenképpen meg akarták menteni a gyermeket és az anyát is.

Elferdített tények.

Janega továbbá rámutat a Trónok harca, vagy a Sárkányok háza alapvető hibáira is. A készítők által többször említett hűség az adott kor iránt, megannyi helyen léket kap. Valójában a szexualitást, a bántalmazásokat, az erőszakosságot emelték ki, s bár Janega sem állítja, hogy a középkor egy merő “poén” lett volna, de mint elmondja merőben kicsavarják a történészek által sokáig kutatott, és rengeteg feljegyzés által alátámasztott tényeket.

Természetesen az ilyen és hasonló alkotások minduntalan hajtják, hogy “fantasy”, tehát nagyon nagy szerepe van a fantáziának. Amivel alapvetően semmi baj nem lenne, ha közben nem hangoztatnák, hogy egy-egy ilyen mű mennyire valóságosan adja vissza a történelmünket.

Ez így olyan, mintha egy alternatív univerzum valóságát hoznák el, mintegy figyelemre sem méltatva ezen világ valós historikáját, vagy azok szavát akik egy életet áldoznak fel arra, hogy kutassák az emberiség minden éráját.

Te mit gondolsz? mennyire érzed ellentmondásosnak a filmet?

Tetszett a bejegyzésünk?

2 Szavazat
Plusz 1 Mínusz 1
Államcsőd lesz vagy nem?

TvN: Mit gondolsz egy államcsődről?

Megegyezés született Brüsszellel, lesz pénz, vagy mégsem

Megegyezés született Brüsszellel. Lesz pénz, vagy mégsem?